Angkasawan

Aku memandang ke luar tingkap. Hitam. Sunyi. Kosong. Gelap. Hanya bintang berkelip yang mengisi latar belakang. Seluruh kru sedang sibuk membuat kajian dan kerja masing-masing; sekarang merupakan waktu rehat bagiku. Aku menarik nafas panjang sambil memikirkan betapa bernasibnya aku kerana dapat mengalami kehidupan di langit. Tentulah generasi-generasi lepas akan berasa dengki padaku, mereka hanya boleh berangan tentang eksplorasi ke angkasa lepas.

Aku terpandang ke planet di bawahku yang gelap gelita kecuali beberapa lampu dari bandar. Tak lama lagi, matahari akan terbit di negara-negara Mediterranean. Ah, pertukaran siang malam, satu fenomena terbiasa bagi kita semua tapi bagiku, tiada pemandangan yang lebih indah di dunia ini. Pancaran matahari yang menerangi laut & bukit, langit yang bertukar dari hitam ke kuning ke putih & biru, cahaya yang memberi  selepas malam yang sejuk dan awan yang menari melintasi langit. Allahuakbar, memang indah ciptaanNya.

Aku terfikir sejenak tentang orang yang hidup di bawah sana. Setiap kesusahan, kemiskinan, peperangan, kekayaan, pergaduhan, cinta, kegembiraan dan kemenangan sebenarnya tidak penting. Ia semua tidak memberi kesan kepada alam semesta yang begitu luas ini. Dari tingkap modulku, dunia seolah-olah aman. Tiada perang. Tiada pergaduhan. Hanya keamanan dan kesunyian sejauh beribu kilometer. Cuba fikir, setiap individu yang berjalan di muka bumi ini hanya setitik di dunia yang luas. Dari perspektif alam semesta yang sudah tua berbillion tahun, kehidupan kita adalah sangat pendek, sekelip mata dalam usianya Aku berasa amat kecil berbanding planet yang kita semua mendiami.

Tapi, pada waktu yang sama, setiap orang adalah sangat penting sebab kita mempunyai sesuatu yang tertanam di dalam minda kecil kita. Sebuah biji benih yang terus bercambah dan subur. Sebuah keinginan untuk belajar, mengajar, mengembara, mereka, mencipta, menolong. Kita ada potensi untuk menjadikan dunia lebih bahagia. Untuk meninggalkan kesan yang cantik di titik biru ini.

Stesen angkasa terus mengorbit bumi. Matahari yang baru kulihat terbit pun sudah menghabiskan pusingannya dari timur ke barat bagi hari ini lalu tenggelam ke belakang bumi.

Kesunyian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s