Surat Cinta

Kehilangan sangat menyedihkan. Terutamanya bagi seorang ibu yang kehilangan anaknya, walau sementara. Zubaidah berasa sebegini. Beliau membuka pintu bilik anaknya, Taufik. Banyak buku dan kertas yang berisi lukisan serta catatan  bersepah di lantai dan meja. Sebelum ini, Zubaidah selalu menegur anaknya agar membersihkan biliknya yang kelihatan berserabut itu, kerana beliau merasakan bahawa semua itu memeningkan dan hanya menyakiti matanya. Namun, tanpa kehadiran Taufik, bilik tersebut kini berasa kosong.

Sudah seminggu berlalu sejak Taufik berpindah ke London untuk menyambung pelajarannya di universiti. Zubaidah masih teringat kali terakhir beliau melihat wajah anaknya itu. Kenapa aku sedih?, Zubaidah terfikir. Bukannya tak dapat jumpa Fik selama-lamanya…

Sepucuk surat yang bertajuk “Surat Cinta” menarik perhatian Zubaidah. Beliau mengambilnya lalu membacanya.


                                                                       Surat Cinta

     Kau cantik, kau indah. Macam yang lain. Kenapa aku sayang kau sangat? Ada sesetengah orang kata; apabila kita terasa kehilangan seseorang, sesuatu benda atau tempat, sebenarnya kita mengingati pengalaman dan memori yang telah dilalui bersama orang atau benda tersebut. Aku akan mengingati mu. Aku berikrar, aku berjanji, bahawa aku tidak akan melupakanmu, selama-lamanya.

   Sudah 20 tahun aku bersamamu. Mungkin aku akan jumpa yang lain. Mungkin ada yang berlaut, bergunung, berhutan atau berbandar, tetapi mereka tidak seindah kau. Kau akan sentiasa di hatiku.

   Aku sayang kau sepenuh-penuhnya, Negaraku. Dari kecil sehingga dewasa, aku telah dibesarkan di tanah mu. Keindahan kau tidak boleh dinafikan aku. Namamu juga indah.

  Selamat tinggal, Malaysia.

                                                          Ahmad Taufik Hakim, 1998


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s